Dageløkke er grundlagt engang i middelalderen. Navnet er dannet af det nordiske navn Dag og løkke, som på den tid også betød et stykke indhegnet grønmark. Dagløkke bestod ifølge skattelisterne af 11 gårde og en snes huse.

I starten af 18-hundretallet blev gårdene udskiftet, og det betød at fem-seks gårde blev flyttet ud på markerne. En af dem var Bakkegården, som ligger lige over for udkørslen fra Dageløkke til Kongevejen (den stråtækte gård). Bakkegården havde overdrevsjord her, hvor Bakken ligger i dag, og det blev engang i midten af 1800-tallet udstykket til en ny gård, Bakken. Ud fra en bjælke, som blev fundet i den gamle kælder kan den første gård være bygget allerede i 1827, men det er usikkert.

De første ejere af gården var Karen og Jørgen Hansen. Deres søn, Hans Peder Jørgensen (1845-1903) overtog gården sammen med hustruen Birthe Kirstine (1856-1932), som kom fra Toelt. Parrets datter Karen Jørgensen boede hjemme hos forældrene, da kontrolassistent Wilhelm Holm Petersen (1883-1923) kom på besøg - og endte som ejer af gården. Blandt de tre børn var Hartvig Holm Pedersen (1923-2000) som blev gift med Ellen Jørgensen fra Hesselrød (1926-1972). Efter hustruens død solgte Hartvig gården til angiveligt til det konsortium, som Bakken senere købte jorden af. (Se Oles tale til Bakkens jubilæum.)

Det var ifølge de tilgængelige oplysninger Wilhelm Holm Petersen, som i 1917 byggede det nye stuehus. Ifølge den lokale legende kom pengene fra en livsforsikring, som indehaveren tegnede blot få dage før sin død. Det er uvist hvem denne person var, men pengene skulle være endt her på Bakken.

En anekdote siger i øvrigt, at da Hartvig skulle til at levere mælk til mejeriet i Søholm kaldte han sig gårdmand. Men det faldt de øvrige bønder for brystet, fordi Bakken ikke engang havde 30 tdr. land jord.

(ovenstående er et referat af de oplysninger, som kom frem da Humlelæk Lokalhistoriske arkiv havde rundvisning på Bakken den 17. april 2012)

Nuv. sydtorv forår 1976

 

Finn og Jorgos steger lam på gårdspladsen forår 1979

 

Du skal være logget ind for at se IntraNet siderne.